130 de ani de viață muzeală sătmăreană/130 évre tekint vissza a múzeumi élet Szatmáron

Într-un proiect amplu de RECONSTITUIRE a MEMORIEI SĂTMĂRENE, instituția noastră inițiază încă din primele zile ale anului 2021 un itinerariu prin ”istoria muzeului de istorie”, invitându-vă la un parcurs nu doar muzeografic, ci și la o poveste a memoriei colective, la o saga ce oglindește 130 de ani de viață culturală  sătmăreană în care constituirea și dezvoltarea colecțiilor muzeale au contribuit esențial la formarea patrimoniului cultural, o zestre ce conferă bogăția istoriei, tradițiilor, identității, multiculturalității și moștenirii tezaurizate în muzeele sătmărene.

A reitera 130 de ani de viață muzeală nu este un demers facil, dar, cu certitudine e absolut necesar, impunându-se marcarea cuvenită, cu atât mai mult cu cât 130 de ani din viața unei instituții nu pot fi ignorați, acest timp istoric curgând în paralel cu viața și istoria comunității sătmărene. În narațiunea noastră istorico-muzeologică ne-am propus să readucem în atenția și viața comunității atât informația documentelor arhivistice, cât și rodul faptelor concrete ce au transformat parcursul muzeografic, de la pasiune și inițiative particulare, la un muzeu cu prestigiu internațional, o instituție a mileniului III, ce tezaurizează peste 400.000 de bunuri de patrimoniu. Putem afirma că viața muzeală sătmăreană a răzbit prin tumultul a 3 secole marcate de evenimente istorice, politice și sociale de amploare, primele încercări și preocupări de întemeiere a colecțiilor muzeale în orașul Satu Mare datând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, generate de pasiunea unor profesori și elevi ai Gimnaziului Reformat din Satu Mare.

”Istoria muzeului de istorie”, formarea și evoluția sa pe parcursul celor 130 de ani, constituirea colecțiilor patrimoniale, dezvoltarea rețelei muzeistice județene, activitățile naționale sau internaționale, și bineînțeles pe cei ce le-au înfăptuit, le vom aduce în actualitate prezentându-le și publicului larg, invitându-vă nu numai la lectură, ci și la o implicare participativă, de reconstituire a memoriei sătmărene.

Vă propunem să împărtășim împreună ”povești din și despre muzeu”, prin istorisirile pe care le vom posta pe pagina de Facebook a muzeului, numite generic ”Share your story – Împărtășește-ți povestea”. Realizările instituției, documente, fotografiile expozițiilor și bunurilor culturale, imagini vechi și noi cu cei ce au muncit sau muncesc azi în muzeu,  vor constitui nucleul ”Monografiei – 130 de ani de viață muzeală sătmăreană – MSM 130”, dar și a expoziției „outdoor” pe care o vom organiza pe platoul din fața Muzeului Județean.

Sunt gânduri la început de drum, pe care vă invităm să-l parcurgem împreună, reconstituind 130 de ani din viața comunității sătmărene.

 

Dr. Daniela Bălu

Diana Kinces

 

2021-ben intézményünk a Szatmári Emlékezet Helyreállítása című projekt keretében a „történelmi múzeum történetébe” kalauzolva a szatmári kulturális élet 130 évét kívánja megismertetni egy muzeológiai körút, valamint a kollektív emlékezetet bemutató “utazáson” keresztül. Ebben a közel másfél évszázadban a múzeumi gyűjtemények létrehozása és fejlődése alapvetően hozzájárult a kulturális örökség kialakulásához, és ez a gazdag “hozomány”, a közös történelem, a hagyományok, az identitás, a multikulturalizmus és ez kulturális örökség jelenti a szatmári múzeum „kincsestárát”.

A több mint száz évvel ezelőtti múzeumi élet felidézése nem könnyű feladat, de mivel egy intézmény életének 130 évét nem lehet figyelmen kívül hagyni, már csak azért sem, mert ez az időszak párhuzamos a szatmári közösség életével és történelmével, mindenképpen szükséges feleleveníteni a múltat. Történeti-muzeológiai elbeszélésünkben arra törekedtünk, hogy a több mint 400.000 darabos örökséget a közösség érdeklődősébe állítsuk és visszahozzuk a köztudatba, úgy a levéltári dokumentumok információit, mint a konkrét tényeket, amelyek a muzeológiát a szenvedélytől és a magánkezdeményektől a nemzetközi szintű múzeum rangjára, egy harmadik évezredi intézmény szintjére emelik. Elmondhatjuk, hogy szatmári múzeumi élete átvészelte a harmadik évszázad zűrzavarát, amelyet nagy történelmi, politikai és társadalmi események jellemeztek. Az első szatmári múzeumalapítási szándék a 19. század második felében jelentkezett, amelyet a szatmárnémeti református gimnázium néhány tanárának és diákjának szenvedélye indított el.

A „történelmi múzeum története”, ennek kialakulását és fejlődését ismerteti az elmúlt 130 év alatt, a gyűjtemények létrehozását, a megyei múzeumhálózat fejlődését, országos vagy nemzetközi tevékenységeket és természetesen a mindezeket megvalósítókat mutatja be a nyilvánosságnak és nem csak tanulmányozásra hív, hanem aktív részvételre is a szatmári emlékezet rekonstruálásban.

Javasolni szeretnénk, hogy osszuk meg közösen a “múzeumból és a múzeumról szóló történeteket” azokon a történeteken keresztül, amelyeket közzéteszünk a múzeum Facebook-oldalán “Share your story – Oszd meg történeted” bejegyzések alatt. Az intézmény megvalósításai, a dokumentumok, kiállítások és kulturális javak fényképei, régi és új képek azokról, akik a múzeum munkatársai voltak vagy ma is itt dolgoznak, képezik majd a “Monográfia – 130 éves a múzeumi élet Szatmáron – SZMM 130”, és az outdoorkiállítás magját, melyet a múzeum előtti téren szervezünk meg.

Kedves szatmáriak, hívunk és várunk titeket, hogy közösen idézzük fel és emlékezzünk meg a szatmárnémeti közösség életének 130 évéről.

 

Dr. Daniela Bălu

Diana Kinces

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *