29 APRILIE – ZIUA VETERANILOR DE RĂZBOI

ZIUA VETERANULUI  “s-a născut” în toamna anului 1997, an în care conducerea Muzeului Judeţean Satu Mare a iniţiat această manifestare, pe atunci unică în România, organizată în parteneriat cu Asociația Națională a Veteranilor de Război ”Vasile Lucaciu”, filiala Satu Mare, condusă de dl. General de brigadă (rtr.) Gheorghe Săveanu, iar mai apoi de dl. Colonel (rtr.) Nicolae Codrean.

De abia peste 10 ani, prin H.G. 1222/10.10.2007 a fost instituită la nivel național Ziua Veteranilor de Război, ”în semn de recunoaștere a meritelor acestora pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României”.

Am avut onoarea de a organiza timp de 18 ani simpozionul dedicat veteranilor de război sătmăreni, timp de 18 ani acești eroi, deseori anonimi, întâlnindu-se în muzeul nostru pentru a-și rememora faptele de arme, faptele de vitejie, anii în care s-au întâlnit cu moartea, frigul, foamea, frica, dorul de cei dragi, iar deasupra tuturor, cu speranţa biruinţei şi a revenirii acasă!

An de an i-am întâmpinat cu gratitudine, prețuire și emoție, devenind o parte din viața mea, nu doar profesională ci și personală. Apoi, i-am condus, rând pe rând, ”în lumea unde nu e durere, nici întristare”, iar azi, îmi îndrept gândurile cu recunoștință spre cei ce nu mai sunt și spre cei, foarte puțini, care mai trăiesc printre noi. Am învățat de la ei că doar faptele și nu declarațiile patetice, sunt cele ce confirmă și susțin sentimentul real al iubirii de țară!

CINSTE, ONOARE ȘI RESPECT VETERANILOR DE RĂZBOI!

Dr. Daniela Bălu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *