Dr. Vasile Lucaciu

Dr. Vasile Lucaciu (1852-1922)
Muzeul Județean Satu Mare își propune ca în anul 2018, Anul Centenarului, să aducă în prim plan personalități și evenimente care au marcat istoria și cultura județului nostru. Anul îl deschidem cu cea mai cunoscută și poate cea mai importantă personalitate: Dr. Vasile Lucaciu.
Dr. Vasile Lucaciu (1852-1922), personalitatea cea mai marcantă a istoriei Sătmarului, s-a născut la Apa, jud. Satu Mare în ziua de 22 ianuarie.

Absolvent de studii teologice la Gherla și filosofice la Roma, unde obține și titlul de doctor în filosofie. Pe lângă carierea teologică, s-a remarcat, încă din tinerețe, ca un luptător pentru drepturile naționale ale românilor transilvăneni, pe care îi reprezintă în Parlamentul de la Budapesta. A urmat o ascensiune rapidă în structurile Partidului Național Român, deținând chiar funcție de secretar general al acestei formațiuni politice, de numele său legându-se protestul memorandist și pregătirea Marii Uniri de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918. Pentru întreaga sa activitate politică și națională a intrat în atenția autorităților maghiare, fiind întemnițat și persecutat datorită convingerilor sale. A încetat din viață din viață la Satu Mare, în 28 noiembrie 1922, fiind înmormântat cu onoruri naționale în ctitoria sa de la Șișești, chiar în ziua de 1 Decembrie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *