Expoziţia ” Între sacru și profan – Interferențe ”

Muzeul Județean Satu Mare-Secția de Artă, vă invită să participați la vernisajul expoziției de pictură : ” Între sacru și profan – Interferențe ”, semnată Nicolae Cațavei.

Artistul s-a născut în anul 1946 la Făgăraș, județul Brașov.În anul 1984 absolvă Facultatea de Electromecanică din cadrul Universității de Nord din Baia Mare, urmând ca mai apoi în anul 2009 să absolve și Secția de Arte Plastice și Decorative din cadrul Faculțății de Litere  Catedra Filozofie-Teologie-Artă, Universitatea de Nord Baia Mare.

După absolvirea Facultății de Arte Plastice, artistul desfășoară o laborioasă activitate artistică, având 10 expoziții personale și participând la peste 40 de expoziții colective naționale și internaționale. Participă deasemenea și la numeroase tabere de creație naționale.Este membru al UAP România – Filiala Baia Mare, precum și a I I A, AIAP, UNESCO Paris.Pentru activitatea expozițională și culturală deosebită este onorat cu numeroase premii și distincții.Despre arta lui Nicolae Cațavei, criticul de Artă Silvana Nota concluzionează : “Nicolae Catavei îşi propune o structură   de mare fascinaţie în cadrul căreia amestecă cu măestrie tradiţia şi cercetarea contemporană, încredinţînd frumuseţii ca şi conţinut codurile unui alfabet filozofic,arhaic şi  misterios. Meditația  şi cercetarea artistului  consideră descifrarea misterului şi valorilor de înțelepciune antică ca un loc de învățare. Opera  sa  picturală instalativă, transportă dincolo  de timp, sugerînd între plinuri şi  goluri trasee de experienţă artistică ce coincid cu meditaţia, cu transcendenţa, cu necunoaşterea invizibilului dincolo de universal vizibil… inserează citate culte în fiecare lucrare, pendulînd de la suflul sever la exraordinara magie de culori şi material”

Expoziția va fi vernisată de către Laura Ghinea-președinte al UAP Baia Mare, marți 19 iunie ora 17.00, la Muzeul Județean Satu Mare- Secția de Artă, P-ța Libertății nr 21.

 

Vă așteptăm !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *