Expoziția: ”100 de ani de la vizita Regelui Ferdinand și a Reginei Maria în Judeţul Satu Mare – Carei- 25 mai 1919”

Expoziția este organizată cu ocazia aniversării a 100 de ani de la vizita istorică a Regelui Ferdinand Întregitorul şi a Reginei Maria în județul Satu Mare, la Carei. În mai 1919, după Marea Unire, Regele şi Regina au făcut o vizită în Transilvania, oprindu-se la Braşov, Făgăraş, Sibiu, Blaj, Alba Iulia, Brad, Ţebea, Abrud, Câmpeni, Turda, Cluj, Bistriţa, Carei, Baia Mare, Oradea,bucurându-se de o primire călduroasă, adesea entuziastă. Pe tot parcursul călătoriei Regina a purtat costume populare românești.

Oraşul Carei a fost vizitat de Suveranii României în data de 25 mai 1919. Familia regală a fost întâmpinată la Castelul din Carei, chiar de Iuliu Maniu, de corul condus de preotul Pătcaşiu din Hotoan, de un grup de oşence și de zeci de mii de oameni din tot nord – vestul Transilvaniei.

Expoziția este organizată de Muzeul Județean Satu Mare în colaborare cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Colegiul Național Horea, Cloșca și Crișan din Alba Iulia și Muzeul Național Peleș. Vernisajul va avea loc la Castelul Karolyi din Carei, în data de 18 mai, ora 17.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *