Expoziţie : “Reabilitarea Monumentelor Sătmărene. Grija pentru Patrimoniul Cultural”

Muzeul Judeţean Satu Mare are plăcerea să vă anunţe organizarea unei  expoziţii –  “Reabilitarea Monumentelor Sătmărene. Grija pentru Patrimoniul Cultural” –  care va oglindi o parte din activitatea restauratorilor instituţiei noastre de-a lungul anilor în domeniul monumentelor de for public.

Înţelegând că starea de conservare a unor astfel de monumente din judeţul nostru are de suferit din cauza acţiunii fenomenelor naturale dar şi din cauza ignorării lor de-a lungul anilor de către cei care ar trebui să le îngrijească, începând din anul 2012 am început demersurile pe lângă autorităţile locale oferindu-le  experienţa specialiştilor noştri pentru a fi pusă în slujba restaurării şi conservării monumentelor. Trebuie să spunem că mulţi edili au înţeles şi s-au alăturat demersului nostru alocând aproape de fiecare dată resursele necesare acestei munci. Am constatat astfel că nu din ignoranţă nu era rezolvată această problemă, a degradării monumentelor ci dintr-un soi de blocaj interinstituţional. Blocaj din care s-a ieşit datorită faptului că noi am avut norocul să facem primul pas… Cert este că, din anul 2012 şi până în prezent, Muzeul Judeţean Satu Mare poate arăta că a restaurat cu succes 37 de monumente de for public, statui, morminte şi opere comemorative de război, busturi şi alte monumente, toate din judeţul Satu Mare.

Anul 2018 a venit cu câştigarea unui proiect finanţat de Ministerul Culturii din România şi derulat de Muzeul Judeţean Satu Mare şi de Consiliul Judeţean Satu Mare, proiect denumit “Reabilitarea mormintelor şi operelor comemorative de război din judeţul Satu Mare”. Beneficiind de banii veniţi de la Ministerul Culturii am reuşit să restaurăm în anii 2018 şi 2019, 30 de morminte şi opere comemorative de război din judeţul nostru.

Ce veţi vedea dumneavoastră în expoziţia pe care am pregătit-o şi o vom vernisa miercuri, 15 ianuarie 2020, ora 14.00 în Sala de expoziţii “Atelierul Aurel Popp”  vor fi fotografii ale acestor monumente, înainte de restaurare şi fotografii ale lor după ce le-am restaurat noi.

Odată cu această activitate, de restaurare, ne-am gândit să lucrăm în paralel şi la întocmirea unui album cu toate aceste monumente şi morminte de război din judeţul Satu Mare astfel că odată cu vernisajul expoziţiei vom avea plăcerea să lansam şi acest album, interesant şi cuprinzător, spunem noi.

Asigurându-vă de calitatea materialului pe care îl vom prezenta, vă invităm şi vă aşteptăm cu drag să participaţi împreună cu noi la vernisajul şi lansarea de carte organizate în data de 15 Ianuarie, de Ziua Culturii Române.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *