Tragedie și renaștere. Fețe ale unei calamități – inundația din 14 mai 1970 în Satu Mare / Pusztulás és újjászületés. Egy természeti katasztrófa arcai: az 1970. május 14-i szatmári árvíz

 Pentru a comemora 50 de ani de la evenimentele catastrofale din mai 1970, Secția de Istorie a Muzeului Județean Satu Mare vă propune, printr-o expoziție virtuală, vizualizarea unor fotografii, filmări și documente inedite de arhivă, ce stau mărturie la tragedia de acum 50 de ani. Fotografiile au fost realizate de Gheorghe Iancu, Martin Sarca, Janitzky Pál și alți fotografi profesioniști sau amatori din Satu Mare. Materialele expuse provin de la Muzeul Judeţean Satu Mare, Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa. Sistemul de Gospodărire a Apelor Satu Mare, Biblioteca Judeţeană Satu Mare, Arhiva Primăriei Municipiului Satu Mare, Arhivele Naționale ale României – Biroul Judeţean Satu Mare, TVR şi alte surse on-line, cărora ţinem să le mulţumim şi pe această cale pentru excelenta colaborare. Intenţia noastră şi a partenerilor, sub coordonarea Primăriei Municipiului Satu Mare, a fost cu totul alta, dorind să realizăm cea mai mare expoziţie stradală din istoria oraşului, în care să surprindem atât cursul Someşului de-a lungul istoriei Sătmarului, cât şi tragicele evenimente din 14 mai 1970, urmate de reconstrucţia şi urbanizarea oraşului nostru. Din păcate, situaţia cunoscută prin care trecem astăzi, ne-a obligat să adoptăm această soluţie de expoziţie virtuală, pentru ca sătmărenii să nu uite ceea ce s-a întâmplat în urmă cu o jumătate de secol, Satu Mare fiind cea mai afectată localitate din România de aceste inundaţii. Menţionăm că toate drepturile de autor, conform legislaţiei în vigoare, aparţin Muzeului Judeţean Satu Mare şi partenerilor, multiplicarea sau utilizarea fără acordul nostru a informaţiilor şi a imaginilor expuse fiind interzisă.

 Az 1970. májusában bekövetkezett tragikus események 50. évfordulója alkalmából a Szatmár Megyei Múzeum történelem részlege virtuális kiállításon keresztül emlékezik az árvízre a korabeli időkből származó fényképek, videók és archív dokumentumok közzétételével, amelyek hiteles tanúi a fél évszázaddal ezelőtti természeti csapásnak. A képek Gheorghe Iancu, Martin Sarca, Janitzky Pál és más szatmári fényképészek alkotásai. A bemutatott korabeli filmek, fényképek, napilapok és a levéltári dokumentumok a Szatmárnémeti Megyei Múzeum, a Szamos – Tisza Medence Vízügyi Igazgatósága, Szatmári Vízgazdálkodási Hivatala, a Szatmár Megyei Könyvtár, a Szatmárnémeti Városháza archívumából, a Románia Országos Levéltára, Szatmár Megyei Irodája, a Román Televízió és egyéb online forrásokból származnak, és a kiállítás összeállításában közreműködő intézményeknek ezúton szeretnénk megköszönni a kiváló együttműködést. Janitzky Pál fényképei a család örökösének, Pozsonyi Péternek magántulajdonát képezik. A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalának kezdeményezésében, mind mi, mind partnereink egy teljesen más elképzelést akartunk megvalósítani, a város történetének eddigi legnagyobb horderejű utcai kiállítását szerettük volna megrendezni, amelyben kiemeltük volna a Szatmár történetében az idők során oly fontos szerepet játszó Szamos folyó jelentőségét, így bemutatva az 1970. május 14-i tragikus eseményeket, amelyeket aztán városunk újjáépítése és modernizációja követett. Sajnos a jelenlegi helyzet, arra késztetett bennünket, hogy ezt a virtuális kiállítási megoldást alkalmazzuk, azt szem előtt tartva, hogy a szatmári emberek emlékezzenek arra, mi történt fél évszázaddal ezelőtt, mivel Szatmár volt az árvíz által leginkább sújtott település Romániában. Itt szeretnénk megemlíteni, hogy a hatályos jogszabályok szerint valamennyi szerzői jog a Szatmár Megyei Múzeum és partnereinek tulajdonában van, a megjelenített információk és a kiállított képek sokszorosítása vagy felhasználása a tulajdonos beleegyezése nélkül tilos.

 Stimați sătmăreni, vă invităm să vizionați acest film marcant pentru municipiul Satu Mare. Pentru că situația actuală nu ne-a permis să comemorăm cum ne-am fi dorit, încercăm să vă aducem aminte despre tragedia care a avut loc în urmă cu 50 de ani. În același timp dorim să atragem atenția tinerilor asupra unor întâmplări care au dus la renașterea orașului.

 Tisztelt szatmáriak! Kérjük tekintsék meg az alábbi, Szatmárnémeti számára emlékezetes filmet. Mivel a jelenlegi helyzet nem engedi meg a hagyományos módon való megemlékezést, ezzel a filmmel emlékezünk az 50 évvel ezelőtti tragédiára. A film ugyanakkor fontos a fiatalok számára is, hiszen egy olyan eseményről van szó, amely nyomán újjászületett a városunk.

Sursă: Pagina oficială de Youtube a Primăria Satu Mare

 Comemorarea inundațiilor /  Megemlékezések az árvízről

 Vă recomandăm să vizitați bazele de date create de colegii noștri peste graniță de la Arhivele Naționale din Szabolcs-Szatmár-Bereg, unde veți avea ocazia să vedeți imagini de epocă, filmări de epocă și nu în ultimul rând documente de arhive despre inundațiile de acolo. Așa cum pandemia de azi nu a respectat hotarele omenești nici tragedia de acum 50 de ani nu a făcut excepție… /  Figyelmükbe ajánljuk, hogy látogassanak el a Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Levéltár által létrehozott online adattára, ahol számtalan fotó-videó és nem utolsó sorban levéltári anyagot tekinthetnek meg. Ahogyan, napjainkban a világjárvány, sem ismer határokat, úgy az ezelőtt 50 évvel bekövetkezett tragédia, sem ismert korlátokat…

Vizitați / Tekintse meg: Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára