COMEMORARE – 80 DE ANI DE LA DICTATUL DE LA VIENA

La împlinirea a 80 de ani de la semnarea Dictatului de la Viena (30 august 1940), Asociația românilor refugiați, expulzați și deportați în 1940, filiala Carei;  Asociația Județeană Satu Mare a Românilor Refugiați, Expulzați și Deportați în urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940, în colaborare cu Muzeul Județean Satu Mare, vă invită la comemorarea victimelor ocupației horthyste din România, cu gândul la alte zeci de milioane de oameni din întreaga lume ce au fost deportați, torturați, privați de libertate, de drepturile fundamentale, sau chiar uciși în urma acțiunilor abuzive și criminale ale regimurilor dictatoriale care au umbrit istoria secolului trecut.

Evenimentul va avea loc duminică, 30 august 2020, începând cu ora 12,30,  în curtea bisericii Sf. Apostol Andrei din Carei, la Monumentul Comemorativ dedicat refugiaților din anii Dictatului de la Viena. Spre veșnica pomenire a tuturor celor ce au suferit drama expulzării și refugiului, se va oficia slujba de Te Deum, urmată de alocuțiuni, depunere de coroane și flori, program cultural – patriotic susținut de către refugiați și urmași ai acestora.

Se întoarce acasă, la Carei, onorându-ne cu prezența, istoricul militar, col. (r) Constantin Moșincat, cel ce a fost directorul Muzeului Militar Național din Oradea, pentru a-și prezenta cea mai recentă carte: „Pași pe… caldarâm. Încrustări Istorice: de la Pace la Diktat (1815 – Viena – 1940)”,  vol.1, o carte despre care autorul mărturisește că a scris-o cu intenția  ”de a încrusta, în scoarța memoriei istoriei, fapte memorabile, scoase din negura uitării”.

 

Vă așteptăm cu drag, la acest eveniment istoric!

 

Vă adresăm rugămintea de a respecta toate măsurile recomandate de autorități, în vederea reducerii impactului pandemiei COVID.

Leave a Reply

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük