Ady Endre – Emlékháza Érmindszenten “Ady falva”

Ady2Érmindszent – ma Adyfalva – egy kis falu Szatmár megyében. A település elsősorban Ady Endre (1877-1919) költő szülőhelyeként ismert, aki a huszadik századi magyar irodalom egyik meghatározó képviselője volt. A falu igazi Ady-zarándokhely, mely a költő emlékének felidézésével a megye kulturális turizmusának kiemelt célpontja.

A három helyiségből – konyha, tisztaszoba, hálószoba – álló parasztházban láthatók a család régi bútorai. 1911-ban bővült a telek a kúriával, amely nagyságrendekkel nagyobb kényelmet biztosított a család számára. Öt látogatható terme számos eredeti állapotban megőrzött tárgyat őriz. A két épület Popp Aurél festőművész közbenjárásának köszönhetően 1957 óta emlékmúzeum, a kertben és a parasztház homlokzatán egy-egy szobor állít emléket a település híres szülöttének.

Az emlékmúzeum számos Ady Endre magánéletéhez köthető dokumentumot, fényképet mutat be, köztük az eredeti keresztelési anyakönyvet. Ady költői és újságírói tevékenységéhez köthető dokumentumokat, tárgyakat is felvonultat a múzeum; eredeti kiadású verses köteteket, korabeli újságokat, fényképeket, magán- és hivatalos leveleket.

Látogatás előzetes telefonos bejelentkezés alapján keddtől szombatig, 09:00-17:00 között, valamint vasárnap 10:00-14:00 között.

Kapcsolat: 0040-745-524.783 (Szilágyi Enikő)
Ady8