LILIECII- Stăpânii Nopții

„LILIECII – Stăpânii Nopții”

Este o expoziție despre speciile de lilieci din întreaga lume și curiozitățile legate de ei. Expoziția este organizată ca o călătorie inițiatică în mediile în care trăiesc liliecii: o peșteră, un castel gotic, apoi o pădure tropicală interactivă. Vizitatorii vor descoperi o scenă animată de lilieci și în final vor face cunoștință cu un birou al unui cercetător științific.

Mai multe activități distractive create în spiritul jocului sunt utilizate pentru dobândirea unor cunoștințe dintr-un domeniu ce doar aparent este un domeniu de nișă. De fapt vom fi uimiți să observăm că lumea liliecilor împlinește fascinant Universul nostru miraculos. Pe de altă parte, vom constata că pojghița prejudecăților în care trăim nu se reduce doar la nivelul interacțiunilor umane, ci se extinde la elemente nevinovate ale biosferei. Expoziția atrage atenția asupra momentului istoric pe care îl trăim: agresiunea asupra mediului–în cazul de față asupra liliecilor–induce repercursiuni dramatice, una dintre ele fiind pandemia din acest an.

„Ingredientele” expoziționale, prezente la tot pasul, asigură o captare plăcută a informațiilor, oferind vizitatorilor posibilitatea de a ieși din rutina cotidiană și de a petrece timpul în familie, într-un mod plăcut și util.

Expoziția poate fi vizitată începănd de sâmbătă 14 noiembrie 2020, ora 17.00, în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor, la sediul Muzeului Județean Satu Mare, B-dul Vasile Lucaciu nr 21.

A „ Denevérek – Az éjszaka urai” a világ minden táján élő denevérfajokat és a hozzájuk fűződő érdekességeket bemutató kiállítás.

A látogatók egy megtervezett utazáson vesznek részt, amely a denevérek élettereit mutatja be: egy barlangot, majd egy gótikus kastély részletét. Aztán egy trópusi esőerdőn át juthatunk el egy denevérek mozgását animáló térbe, míg végül egy tudományos kutató dolgozószobájába nyerünk betekintést.

Több játékos-szórakoztató standdal találkozhatunk, amelyek hasznosak lehetnek a denevérek sajátos életének megértésében. A kiállításon a denevérek lenyűgöző világára csodálkozhatunk rá, amely betölti a Föld minden életterét.

Ugyanakkor azt is megtapasztaljuk, hogy az előítéleteink nemcsak az emberi kapcsolatainkat, hanem az olyan ártatlan lényeket is veszélyeztetik, mint a denevérek, akik a bioszféra egyik legfontosabb tagjai.

Eme páratlan és attraktív kiállítás rávilágít arra a történelmi pillanatra is, amiben élünk: a környezetünk iránti agresszív magatartás – jelen esetben a denevéreket illetően – visszafordíthatatlan és drámai történéseket indukál, mint például a 2020-ban kirobbant világjárvány.

Az interaktív élményű kiállítási berendezések hozzásegítik a látogatókat, hogy feladják  a mindennapok rutinos gondolkodását és egy kellemes és hasznos közös családi program lehetőségét kínálják fel.

A kiállítás a Szatmárnémeti Megyei Múzeumban, a Múzeumok éjszakája esemény keretén belül látogatható, melynek megnyitója 2020 november 14-én 17 órától lesz, a  Vasile Lucaciu sugárút 21 szám alatt.

Leave a Reply

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük