Patrimoniul în pericol. Conservarea patrimoniului cultural din perspectiva schimbărilor climatice

Confederația Europeană a Asociațiilor Conservatorilor și Restauratorilor (E.C.C.O.), din care face parte și Asociația Conservatorilor și Restauratorilor din România, organizează în perioada 4 – 10 octombrie 2021, Zilele Europene ale Conservării și Restaurării.

Pentru data de 8 octombrie 2021, confederația a propus o temă care atrage atenția asupra pericolului reprezentat de schimbările climatice, modul în care acestea acționează asupra patrimoniului nostru cultural, principalii factori de risc și lipsa standardelor profesionale de calitate. Este important ca publicul să fie conștientizat în recunoașterea contribuției profesioniștilor în conservare-restaurare, prin explicarea și sublinierea acestor riscuri.

Cei mai mulți dintre noi trăim în sau în apropierea patrimoniului cultural cu care ne identificăm îndeaproape datorită valorii unice şi de neînlocuit a clădirilor istorice, colecțiilor şi siturilor. Dincolo de impactul asupra prezentului și viitorului, schimbările climatice acționează grav asupra patrimoniului cultural ducând la daune ireversibile şi pierderi datorate vechimii şi fragilității lor, bunuri culturale pe care noi, suntem datori să le protejăm și conservăm ca simboluri ale culturii, identității şi istoriei noastre pentru generațiilor prezente şi viitoare.

Pericolul adus de schimbările climatice a fost recunoscut și de UNESCO, în 2007 fiind creat Documentul Politicilor cu privire la Impactul Schimbărilor Climatice asupra Siturilor de Patrimoniu Mondial. Tot atunci a apărut și State of Conservation System (SOC), o bază de date privind starea de conservare a monumentelor din patrimoniu UNESCO. De asemenea Institutul Internațional pentru Conservare a atras atenția încă din 2008 asupra problemelor privind schimbările climatice și colecțiile muzeale.

Protejarea patrimoniului cultural din perspectiva schimbărilor climatice trebuie să reprezinte o preocupare majoră pentru cercetătorii din Europa şi nu numai, trebuie găsite și aplicate strategii, metodologii şi instrumente necesare pentru a ne asigura că ceea ce avem astăzi vom putea admira și în viitor!

 

Zilele Europene ale Conservării și Restaurării ne dau ocazia de a reflecta la importanța moștenirii noastre culturale, a prețuirii și aprecierii ei. Este momentul oportun pentru a celebra practica conservării – restaurării și pe acei profesioniști care au înțeles că patrimoniul nostru cultural, cu toată complexitatea, frumusețea și fragilitatea sa depinde de aplicarea cu seriozitate și dăruire a măsurilor corecte de protejare ale patrimoniului cultural.

 

#EuropeanDaysConservationRestoration 

#ECCOCommunity

 

Lasă un răspuns