ZIUA INTERNAȚIONALĂ A IEI ROMÂNEȘTI – 24 IUNIE –

În această săptămână trebuia să fim la Frankfurt am Main, pentru a organiza o amplă manifestare dedicată ”ZILEI  INTERNAȚIONALE A IEI ROMÂNEȘTI”, promovată în peste 50 de țări ale lumii, începând cu anul 2013, prin neostenita perseverență a inițiatoarei sărbătorii, comunitatea  „La Blouse Roumain”.

Din păcate, nedoritul și tracasantul virus COVID face ca și  evenimentul nostru de la Frankfurt să fie amânat. Amânăm, dar nu renunțăm! Și sperăm!  Sperăm ca anul viitor să ducem FRUMUSEȚEA IEI ROMÂNEȘTI în cel mai mare oraș din landul federal Hessa, acolo unde românii noștri își „stâmpără” dorul de țară, de casă, de cei dragi, întâlnindu-se într-un spațiu al amintirilor, poveștilor, spiritualității și creativității, sub semnul credinței  în Dumnezeu și în valorile identității românești. Acel loc, al neuitării și păstrării tradițiilor străbune, este oferit prin generozitatea Parohiei Ortodoxe Române ”Sf. Apostol Bartolomeu” din Frankfurt am Main, fiind înnobilat de mâinile făuritoarelor de  frumusețe, româncele din parohie,  talentul  lor purtând numele generic: ”Atelier de cusut ie”. Și toată această trudă, mărturisesc ele,  are un scop nobil, o puternică și admirabilă dorință: ”să lăsăm copiilor noștri, care trăiesc pe pământ german, zestrea neamului nostru”.

O mică, dar valoroasă parte din această zestre, trebuia să o expunem în centrul orașului Frankfurt, la invitația Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale și de Nord, a părintelui paroh Mircea Deac, zestre reprezentată prin fotografiile de patrimoniu realizate după anii 1919, de către talentații artiști fotografi Iosif Schneider, Iuliu Pop și Ioniță G. Andron. Un succes deosebit a avut expoziția pe care am organizat-o cu aceste fotografii – document la Institutul Cultural Român din Viena, în vara anului 2018, tot cu prilejul ”Zilei Internaționale a Iei Românești”.

Oferim publicului larg câteva din aceste imagini – amintiri, ce fac parte din patrimoniul Muzeului Județean Satu Mare, o autentică istorie vizuală a Țării Oașului, dar și a creației originale, ce sperăm să se constituie într-o sursă de inspirație, astfel încât, iile românești contemporane să nu mai decadă în capcana atât de păgubitoare și devalorizatoare a mult prea penetrantului kitsch!

Așadar, de aici, de la Muzeul Județean Satu Mare, transmitem salutări comunității românești din Frankfurt, invitându-i atât pe ei, cât și pe toți cei ce citesc aceste rânduri, ca în ziua de 24 iunie (și nu numai!), să poarte IE cu mândrIE!

Iar pentru că Ziua Internațională a Iei Românești coincide cu Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, dar și cu a străbunelor și magicelor Sânziene izvorâte din ancestralul cult solar, vă invităm să purtați IE cu mândrIE, să împletiți cununi și să strigați cu bucuria sufletului de copil: ”Hai la flori de Sânziene!”.

Dr. Daniela Bălu

Diana Kinces

 

Leave a Reply

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük