„Pălăria – accesoriu, eleganță și mesaj”/ ” A Kalap – az elegancia tartozéka a két világháború között”

În perioada iulie – septembrie, Castelul Karolyi din Carei găzduiește expoziția temporară „Pălăria – accesoriu, eleganță și mesaj”, invitându-vă onorați domni, doamne și domnișoare, să faceți o incursiune în atmosfera vechilor burguri, aflate sub semnul eleganței vieneze și pariziene, ce se adaugă peste o lume cu puternice tradiții. Expoziția reunește produse realizate de meșterii pălărieri în atelierele din Brașov, Nyíregyháza, Nyírbátor, Carei și Satu Mare.

Semn al eleganței, pălăria a transmis de-a lungul timpului, mesaje despre statutul social și economic al purtătorului, apartenența etnică, vârsta, caracterul și starea de spirit. Pălăriile erau accesorii al căror mesaj era conectat la o anumită pulsație a modei, cu accent pe tradiție sau modernitate, exprimând, astfel, afilierea la un anumit stil și filosofie de viață. În acest sens, pălăriile din expoziție, provenite din Ardeal și din zona de est a Ungariei, reconstituie un peisaj ce era viu colorat de multitudine de particularități etnice și religioase, peste care se suprapune o dinamică accentuată a modernității, dinamică pe care aceste regiuni o cunoaște la finele secolului XIX și în prima jumătate a secolului XX. Îngemănarea modernității cu tradiționalul este reflectată de tipologia unor pălării consacrate: melon, borsalino, clopot, homburg, canotiera, cockatail, fedora, joben, clack, care se asociază cu pălăria oșenească, pălăria de Codru și mai multe tipuri de pălării specifice comunităților maghiare, săsești sau svăbești. În expoziție este subliniată importanța pălăriei în comunitățile tradiționale, unde reprezenta un însemn identitar, evidențiat în expoziție prin poveștile satului, pecetluite de semnificațiile ancestrale ale motivelor decorative rânduite cu măiestrie de meșterițe pe zgărzile cu care se înstruțează clopurile din paie sau clopurile din păr, accesorizate cu pană de struț, fazan sau păun. Expoziția va fi vernisată duminică, 10 iulie, ora 18, la Castelul Karolyi din Carei, fiind organizată prin implicarea și colaborarea mai multor instituții muzeale din România și Ungaria: Muzeul Județean Satu Mare, Muzeul de Etnografie din Brașov, Muzeul Jósa András din Nyíregyháza, Sóstói Múzeumfalu din Nyíregyháza, Muzeul Báthori István din Nyírbátor.

 

 

 

Júliustól szeptemberig a nagykárolyi Károlyi-kastély ad otthont a “Kalap – az elegancia tartozéka a két világháború között” című időszaki kiállításnak, amely arra invitálja a tisztelt hölgyeket és urakat, hogy a bécsi és párizsi elegancia jegyében belátást nyerjenek a régi polgárvárosok és erőteljes hagyományok ötvöződésének hangulatába. A kiállítás a brassói, nyíregyházi, nyírbátori, nagykárolyi és szatmári műhelyekben tevékenykedő kalaposok termékeit mutatja be.

Az elegancia jele, a kalap az idők során üzeneteket közvetített viselője társadalmi és gazdasági helyzetéről, etnikai hovatartozásáról, koráról, jelleméről és hangulatáról. A kalap, mint kiegészítő konkrét üzenetet közvetített. Sugallhatott kapcsolódást egy divathullámhoz, hangsúlyt fektethetett a hagyományra vagy a modernitásra, kifejezve ezzel egy bizonyos stílushoz és életfilozófiához való tartozást. Ebben az értelemben a kiállításon szereplő kalapok, amelyek Erdélyből és Magyarország keleti részéből származnak, egy olyan tájat rekonstruálnak, amelyet élénken színesített az etnikai és vallási sajátosságok sokszínűsége, erre épült rá a XIX század végi és XX század eleji modernitás hangsúlyos dinamikája. A modernitás és a hagyomány ötvözése tükröződik a kalapok tipológiájában: a melon, a borsalino, a harang, a homburg, cockatail, a fedora, a cilinder, a clack szervesen kapcsolódik az avasi, valamint a bükk-vidéki kalaphoz és a különböző magyar, szász és szláv közösségekre jellemző kalapfajtához. A kiállítás kiemeli a kalap jelentőségét a hagyományos közösségekben. A kalap az identitás mutatója volt, ezt a státuszt támasztják alá a falu történetei és a kalapokon megjelenített ősi szimbólumok valamit a szalmakalapok vagy szőrkalapok készítéséhez használt, strucc-, fácán- vagy pávatollak. A kiállítás megnyitójára július 10-én, vasárnap 18 órakor kerül sor a nagykárolyi Károlyi-kastélyban, amely több romániai és magyarországi múzeum bevonásával és közreműködésével valósult meg: Szatmár Megyei Múzeum, Brassói Néprajzi Múzeum, Jósa András Múzeum Nyíregyháza, Báthori István Múzeum Nyírbátor, Sóstói Múzeumfalú Nyíregyháza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *