VERNISAJUL EXPOZIȚIEI ”MARI FOTOGRAFI DIN TRANSILVANIA. SECOLELE XIX-XX”- MUZEUL ORAȘULUI ORADEA

Vineri, 26 martie 2021, la Muzeul Oraşului Oradea – Complex Cultural, în Cetate, s-a deschis expoziția națională ”Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX”, organizată de Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural, în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, Muzeul de Istorie Sighișoara, Muzeul Județean Satu Mare, Muzeul Național Brukenthal, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov.

La deschiderea expoziţiei de la Oradea, dl. dr. Marius Câmpeanu, coordonatorul proiectului, a prezentat volumul – catalog  de studii cu acelaşi titlu. Amfitrion al evenimentului a fost directorul Muzeului Orașului Oradea – Complex Cultural, doamna Angela Lupșea. Aceasta și-a exprimat bucuria de a vedea finalizat un proiect de amploare în care instituția muzeală orădeană a fost și ea cooptată, declarând că dorește continuarea și dezvoltarea de parteneriate cu celelalte muzee participante, precum și cu altele din țară și străinătate, în vederea pregătirii unor evenimente culturale importante.

Prezentă la eveniment, doamna dr. Daniela Bălu, director al Muzeului Județean Satu Mare, a subliniat importanța abordării din punct de vedere muzeografic a unei astfel de tematici, reliefând rolul primilor pionieri din acest domeniu. „Fotografii din marile orașe ale Transilvaniei de la cumpăna secolelor XIX-XX, care au pus bazele acestui nou meșteșug, vor fi urmați la scurt timp de alții, care au dus această profesie până la nivel de artă”. Ponderea fotografiilor expuse fac parte din colecțiile Muzeului Județean Satu Mare, o parte din ele fiind publicate și în catalogul ”Universul copilăriei în creația artiștilor fotografi Iuliu Pop și Ioniță G. Andron”, autor Diana Kinces, conservator.

Președintele Asociației „Euro Foto Art” din Oradea, dl. Ștefan Toth, a făcut la final un scurt bilanţ al evenimentelor pe care le-a desfășurat în colaborare cu dl. Ionuț Ciorba, director al  Muzeului Orașului Oradea – Complex Cultural, pe parcursul anului 2020, activități dedicate împlinirii a 200 de ani de la nașterea fotografului orădean Mezey Lajos.

În expoziţie sunt prezentate schiţe biografice şi fotografii cu şi despre fotografii transilvăneni: Theodor Glatz, Kamilla Ásbóth și Emil Fischer din Sibiu; Dunky Kálmán și Dunky Ferenc din Cluj-Napoca; Cserni Adalbert din Alba Iulia; Leopold Adler din Brașov; Mezey Lajos din Oradea; Ludwig Friedrich Schuller din Sighișoara; Huszthy Mátyás din Baia Mare; Iosif Schneider, Iuliu Pop și Ioniță G. Andron din Satu Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *