51 de ani de la evenimentele catastrofale din mai 1970 / 51 éve történtek az 1970-es katasztrofális méretű májusi áradások

           Pentru a comemora 51 de ani de la evenimentele catastrofale din mai 1970, Muzeul Județean Satu Mare, secția Istorie, vă invită să vizitați expoziția fotografică organizată în holul muzeului, începând cu data de 14 mai, ora 10.00.

          Fotografiile realizate de Gheorghe Iancu surprind zilele tragice din luna mai, când sătmărenii au fost loviți de inundații, care au cauzat pagube materiale imense și victime omenești, lăsând urme adânci în sufletul celor care și-au pierdut membrii familiei sau agoniseala de-o viață. Cele mai mari pagube s-au înregistrat în zona denumită acum 14 Mai, unde apa a atins doi metri.
Ziua de 14 mai, când râul Someș atinge cota de 770 cm va fi dedicată întotdeauna comemorării victimelor pe care apele învolburate le-au făcut.
           Conform cercetărilor recente, numărul celor care au murit înecați au fost de 73, dar cu sigurantă victimele Someșului au fost mult mai multe, având în vedere practica de atunci de a mușamaliza cazurile și statisticile pentru a nu părea situația atât de gravă. Bilanțul pagubelor la nivelul orașului au fost uriașe, estimate la 259 de milioane de lei, cele din industrie de 77 milioane de lei, în construcţii şi investiţii 6 milioane de lei, în circulaţia mărfurilor peste 18 milioane lei, în producţie de 64 milioane de lei. Dintre localităţile cele mai afectate de inundaţii a fost Odoreul: din 4.800 de locuitori, 3.444 au fost sinistraţi, 700 de familii rămânând fără adăpost, devenind după reconstrucție cea mai înghesuită așezare rurală pe harta țării. Celor care au trecut prin aceste momente tragice le rămâne datoria de a le aminti tinerilor actele de solidatitate desfășurate în acele zile grele.
Dumnezeu să-i ierte și să-i odihnească în pace!
           51 éve történtek az 1970-es katasztrofális méretű májusi áradásai, emiatt a Szatmári Megyei Múzeum Történelem részlege meghívja önöket, hogy látogassák meg fényképes kiállításunkat, mely ma 10:00 órától lesz látogatható a múzeum bejárati folyosóján.
           A kiállított fényképeket Gheorghe Iancu fényképész riporter készítette 1970 májusában, amikor is az egész város és megye az árvíz áldozatául esett. A katasztrofális méretű áradás számos emberei életet követelt magának és rengetek anyagi kárt is okozott. A legnagyobb a ma Május 14-nek nevezett környéken keletkezett, ahol a vízszint elérte a két métert, hatalmas pusztítást eredményezve.
Május 14. volt az a nap, amikor a Szamos folyó tetőzési pontja 770 cm magasságot ért el, példátlan méretű árvizet okozva, emiatt lett a mai nap az áldozatok emlékünnepe.
           A legújabb kutatások fényében az áldozatok száma 73 személy volt. Feltehetőleg ez a szám sokkal nagyobb volt, hiszen a kor “sajátosságai” közé tartozott a statisztikai adatok hamisítása.
Az anyagi károk is számottevőek voltak, városi szinten a becsült összeg 259 millió lej, ebből 77 millió lejes kár érte az ipart, 6 milliós kár érte az építőipart és a befektetéseket, 18 millió lejes veszteség könyvelhető el az áruszállítás terén, a termelést pedig egy 64 millióra lejre becsülhető kár hátráltatta meg. Szatmárudvari volt a legsúlyosabban értintett település. Az ott lakó 4.800 emberből 3.444 vált egyik napról a másikra hajléktalanná, ezért nem meglepő, hogy itt lesz a legzsúfoltabb rurális település az országban a község újjáépülése után. Azok a személyek, akik átélték ezt a szerencsétlen eseményt, a tragédia súlya kötelezi, hogy emlékeztesse a fiatalabb nemzedékeket, a katasztrófa mértékéről, de ugyanakkor a nagyméretű szolidaritásról is, amelyet az emberek egymás iránt tanúsítottak.
           Emléke legyen áldott, azoknak, akik azokban a napokban idő előtt vesztették életüket.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *