Bradul – Axis mundi-ul lumii tradiționale /A fenyő – a tradicionális világ axis mundi-ja

RO: Muzeul Județean Satu Mare, secția Carei, vă așteaptă vineri, 15 decembrie 2023, de la ora 16:30, la vernisajul expoziției „Bradul – Axis Mundi”, la Castelul Károlyi din Carei.

Expoziția „Bradul – Axis Mundi” își propune o inițiere a vizitatorului în lumea mitică, dar și simbolică a universului magic pe care Bradul l-a creat în jurul său. În parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român și Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, am ales spre expunere obiecte de patrimoniu ornamentate cu simbolul bradului, cum ar fi blide, oluri, ceramică de nuntă, dar și funerară. Lingurare încrustate cu frunza bradului, dar și celebrele lăzi de zestre cu „pomul nunții”, cămeși și spăcele brodate cu „pana bradului”, tezaurizate în cuprinsul colecțiilor muzeale, la care am adăugat citate din lirica tradițională românească, ce oglindesc importanța bradului.

Expoziția se dorește a fi o incursiune în lumea simbolisticii ancestrale, alături de explicarea necesității cunoașterii semnelor și simbolurilor cu semnificații deosebite, precum cel al bradului, care a trecut de la o simplă reprezentare grafică, realizată cu scopul obținerii unui decorativism desăvârșit, căpătând putere de „simbol”.

Expoziția va putea fi vizită până în luna ianuarie 2024, de marți până duminică, între orele 09.00 și 17.00, cu ultima intrare la ora 16:30, la Castelul Károlyi din Carei.

Vă așteptăm cu drag!

 

Curator: Laura Melinda Tătăran, muzeograf, secția Etnografie

Parteneri: Muzeul Național al Țăranului Român, București, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară, Maramureș.

HU: A fenyő – a tradicionális világ axis mundi-ja c. kiállítás beszeretné vezetni a látogatót abba a mitikus és szimbolikus világba, amely a Fenyő körül alakult ki. A Román Paraszt Múzeumával és a Máramaros Megyei Néprajzi és Népművészeti Múzeummal közösen megrendezett kiállításon, olyan régészeti és néprajzi tárgyakat mutat be, amelyeket a fenyő jelképével díszítettek. Például tányérokat, edényeket, menyegzői és halotti kerámiákat, vésett fenyőlevéllel dekorált faragott kanál tartókat, de híres kelengyeládákat is „a menyegző fájával”, valamint fenyő motívummal hímzett ingeket. A tárgyak különböző múzeumi gyűjteményekből származnak és a fenyő fontosságát kiemelő idézettekkel egészítettünk ki őket a román népi költészetből.

Egyes ikonográfiai ábrázolásokon, a keresztet fenyőágak veszik körül, ami a Fa-Kereszt gondolatát idézi, olyannyira, hogy végső sorban és társítás által maga Jézus lesz a Világ Fája, az axis mundi. A keresztnek is többértelmű jelentése van, mint büntetés és mint megváltás, élethez a halálon keresztül, per crucem ad lucem, a kereszten keresztül a fény felé. Ez az ábrázolás szinkretikus formája a faistenség beleolvadásának a kereszténységbe.

A kiállítás utazás szeretne lenni az ősszimbolizmus világába, és ugyanakkor ugyanakkor magyarázata annak, hogy miért kell ismernünk a különleges jelentéssel bíró jeleket és jelképeket, amilyen a fenyőé is, amelyik egyszerű grafikai reprezentációból, melyet tökéletes díszítés céljából készítettek, vált jelképpé.

A kiállítás 2024 januárjáig látogatható, keddtől vasárnapig, 9:00 és 17:00 óra között a Károlyi Kastélyban.

Szeretettel várjuk!

 

Kurátor: Laura Melinda Tătăran

Partnerek: A Román Paraszt Múzeuma, a Máramaros Megyei Néprajzi és Népművészeti Múzeum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *